Nederlands

Plan je fietstocht

Boxmeer - Maasbommel

Afstand: 60,6 kilometer

In Noord-Brabant fiets je noordwestwaarts door een andere Landschappelijke bijzonderheid: het oudste cultuurlandschap Van Nederland. In het Maasheggengebied, zoals het heet, fiets je door een mozaïek van kleine weilandjes in de uiterwaarden, omzoomd met gevlochten omheiningen van voornamelijk meidoornstruik.

De Maas vormt tot Cuijk de provinciegrens tussen Limburg en Noord-Brabant. Daarna is ze de grens tussen Noord-Brabant en Gelderland. Verderop keer je nog even terug naar Limburg als je de Maasbrug bij Gennep oversteken. Vanaf hier verandert de rivier ook van koers en gaat ze westwaarts, richting de Noordzee. Je fietst een stuk langs de Kraaijenbergse Plassen, negen (genummerde) plassen die zijn ontstaan na veertig jaar graven naar zand, klei en grind. Heb je wel zin in een duik? Een mooie plek daarvoor vind je na het boerendorp Linden. Net voor de watersportcamping ligt bij Plas 2 een zandstrandje.

Aan de overkant zie je het Land van Maas en Waal. Vanaf nu fiets je officieel in de Rijndelta, want veel van het land hier is ontstaan uit zand, grind en ander erosiemateriaal dat de Rijn en haar vertakkingen hier eeuwenlang hebben afgezet. Aan Brabantse zuidzijde van de rivier staat dit gebied bekend als de Maaskant. Het is een goed voorbeeld van landschap dat door de Maas is bepaald. De rivier stuit bij Cuijk op een stuwwal en heeft in de loop der tijd haar weg gezocht door het lager gelegen, vlakkere land richting het westen.

Op de Maasdijk tussen Grave en Megen fiets je op veilige hoogte tussen karakteristieke vestingstadjes als Grave en Ravenstein en oude Maasdorpen van weleer. Het uitzicht is hier uitgesproken Hollands: je fietst langs brede uiterwaarden met grazende schapen en koeien, met grote boerderijen aan je linkerzijde waar de was fier wappert in de wind. Bij Megen nemen we de veerpont naar Gelders grondgebied. De vruchtbare grond in de rivierdelta is bijzonder geschikt voor fruitteelt. Het rivierengebied wordt dan ook wel de fruitdelta van Nederland genoemd.

Snelle feitjes

  • 2 pontjes
  • Fietsen door de Rijndelta
  • Fotolocatie: Museum Ceucleum

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf de grens bij Maastricht tot aan Maasstad Rotterdam.

Meer informatie