Nederlands

Plan je fietstocht

Dordrecht - Rotterdam

Afstand: 86 kilometer

Na Dordrecht voegen we ons bij de Oude Maas, waarlangs de Maas uitmondde in de zee vóór de mens in de middeleeuwen besloot haar in de Waal te laten uitmonden. Feitelijk fietsen we nu dus weer langs de oorspronkelijke Maas. En terug langs de Nieuwe Waterweg. Hoewel de stedelijke bebouwing rond Rotterdam nooit ver weg is, heeft de Oude Maas een onverwacht natuurlijk karakter. De smalle uiterwaarden vormen samen het grootste zoetwatergetijdengebied van Nederland dankzij de open verbinding met zee. Je vindt er nog biezengorzen, rietgorzen en grienden. Voor trek- en watervogels is dit een zeer aantrekkelijk gebied. Tussen Barendrecht en Rhoon kun je over de grienden aan de oever lopen, waar de wilgenbomen twee keer per dag met hun voeten in het water staan. Let op: bij vloed krijg jij daar ook natte voeten!

Na 430 kilometer fietsen door het landschap van mens en Maas rij je Maasstad Rotterdam binnen, het eindpunt van deze route. Maar hoe zit het nu met die ‘Maasstad’? Rotterdam dankt zijn naam aan het riviertje de Rotte, dat door de stad stroomt. De bijnaam dankt de stad aan de ligging aan de Nieuwe Maas. Het gekke is dat er geen druppel Maaswater door de Nieuwe Maas stroomt, door het afsluiten van de Afgedamde Maas aan het eind van de negentiende eeuw. Het water in de Nieuwe Maas is Rijnwater. Ach, het mag de pret niet drukken. Rotterdam is vanwege zijn wereldhaven een heel belangrijke zakelijke én cultureel aantrekkelijke stad in Nederland. Met heel veel terrasjes om op neer te strijken en na te genieten van je tocht. Proost!

Snelle feitjes

  • Slechts 1 pontje
  • Je fietst weer langs de oorspronkelijke Maas
  • Je ontmoet bijzondere trek- en watervogels
  • Fotolocatie: Erasmusbrug

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de aller leukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf de grens bij Maastricht tot aan Maasstad Rotterdam.

Meer informatie