Maasstadjes
Een LF-weekendtocht van 128 kilometer langs het zuidelijke stuk van de welbekende rivierenroute LF Maasroute. In dit deel van het traject geen heuvels, maar wijds water, veel bossen, historische Maas- dorpen en gezellige steden. Voor ieder budget een geschikte overnachtingsplek, jij bepaalt. De route gaat grotendeels over ruime, schone fietspaden en door autoluwe gebieden. Overnachten doe je in B&B’s, hotels, trekkershutten of op campings.
Afstand: 128 KM
Download GPX - Download overzichtskaart
Volg de bordjes:
De route
De noordelijke lus leidt je langs de oevers en het achterland van de Maas. Onderweg kom je door het bosrijke grensoverschrijdende natuurgebied Grenspark Maas-Swalm-Nette en passeer je het vogelrijke natuurgebied het Merlebroeck. Met een beetje fantasie is in dit gebied een heuse sprookjeswereld te ontdekken. Daar waar je de Maas met de veerpont oversteekt, steekt een reuzenzwaard de grond uit. Wanneer je dan voet aan wal hebt gestoken is het eerste dat je ziet een kasteel dat hoog boven de rivier de Maas uitsteekt. De tocht voert zelfs een stuk door de #LimburgsePeel. Toen na de laatste ijstijd de aarde steeds meer ging opwarmen kon het water niet goed weg en ontstond er laagveen in de Peelstreek. Het overgrote deel van de veengebieden is ontgonnen, maar in Limburg kun je nog genieten van de flora en fauna die er in dit waterrijke gebied aanwezig is zoals in Nationaal Park De Groote Peel. Wil je meer weten van de geschiedenis? Breng dan zeker een bezoek aan het museum Peel en Maas. Wanneer je het Peelplateau verlaat kom je aan de westoever van de Maas in natuurgebied Het Leudal. Beekdalen, landduinen en bosvennen konden hier na de laatste ijstijd ontstaan door de enorme hoogteverschillen van het Maasterrassenlandschap. Natuurgebied het Leudal heeft een bijzondere flora en fauna. Zelfs de bever is inmiddels een vaste bewoner van het gebied.
Was de noordelijke lus vooral gericht op natuur, zo is het zuidelijke deel van de route gevuld met historische dorpen waar de tijd soms lijkt stil te hebben gestaan. Het witte stadje Thorn waar je doorheen fietst was ooit een zelfstandig koninkrijk waar vrouwen aan de macht waren! In het Museum Thorn kun je ontdekken waarom dit zo was. Ontdek de charme van het voormalige Spaanse vestingstadje Stevensweert. Waar je nog duidelijk het stratenplan van lang vervlogen tijden kunt zien. Hier aan de oever van de Maas is duidelijk te zien dat België niet ver weg is. Sterker nog, de Maas vormt de grens! Voordat je weer in Roermond aankomt is Maasbracht nog een van de Maasdorpen die niet op het lijstje mogen ontbreken op deze LF weekendtocht. Tip! Kijk in Maasbracht vooral over de reling bij de enige drielingsluis van Nederland. Waar het verval wel 12 meter is.
Wat kom je onderweg tegen?
Onderweg kom je langs de mooiste plekken. Waar je zeker even moet stoppen lees je hieronder.
Roermond
Roermond is een mooie start of eind-etappe voor deze tocht. Voor iedereen is er wel iets te beleven in deze historische stad aan de Maas. Wist je dat Roermond in het verleden nog dichter bij de Maas lag dan tegenwoordig?
De binnenstad van Roermond
Beesel-Reuver
Wanneer je de Maas met de veerpont oversteekt ontdek je een groot kunstwerk aan de oever van de Maas. Een groot zwaard symboliseert het ‘draaksteken’ festijn dat eens in de 7 jaar als spektakelstuk in Beesel wordt opgevoerd. Het ‘Draaksteken’ is officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel.
Het kunstwerk is van kunstenaar Patrick Kusters. Hij ontwierp een tiental grote kunstobjecten langs het Limburgse deel van de Maasroute. Ontdek ze allemaal.
Zwaard bij het veer van Kessel
Kessel
Kasteel De Keverberg, het modernste kasteel van Nederland, een fantastische locatie voor een dagje uit vol historie, avontuur en architectuur. Kasteel De Keverberg kun je niet missen! Het markante kasteel torent hoog uit boven de historische kern van het dorp. De meer dan duizend jaar oude burcht is een paar jaren geleden van een ruïne heropgebouwd.
Natuurgebied het Leudal omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt. In het gebied ligt een prachtige watermolen, de Sint Ursulamolen, ook wel de Leumolen geheten. De beekdalen in het Leudal zijn schilderachtig te noemen. Ze zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos zoals de hazelaar, de berk en de wilg. Tussen de bomen slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek. Het Leudal is een van de weinige plekken waar de zeldzame Phegea vlinder in Nederland voorkomt.
Kasteel de Keverberg
Thorn
Het mini vorstendom waar vroeger adellijke dames de scepter zwaaiden. Waarom de huizen wit geschilderd zijn in het centrum zal iedere lokale inwoner je graag vertellen. De authentieke gebouwen en straten met maaskeien maken het straatbeeld helemaal af.
De witte huizen in Thorn
Stevensweert
De Spanjaarden aan oevers van deze vestingstad, dat was wel heel bijzonder in dit deel van Nederland. Door deze strategische ligging werd Stevensweert in 1633 door de Spanjaarden tot vesting omgebouwd. Wist je dat bij de ontgrindingen van de Maas een heel beroemde kelk werd opgegraven? Een aantal van de opgravingen kun je in het streekmuseum van Stevensweert bekijken.
De Maas is letterlijk de grens
Maaseik (België)
De centraal gelegen Markt in Maaseik is absoluut de moeite waard om een pauze in te lassen en plaats te nemen op een van de vele terrassen. Ook in Maaseik zijn duidelijk de sporen van het verleden zichtbaar in de nog (deels) bewaarde stadsmuren en omwallingen. Het museum van Maaseik heeft een interessante vaste collectie en regelmatige tijdelijke exposities.
Kunst in Maaseik
Maasbracht
De rijke geschiedenis van Maasbracht is met name terug te voeren naar de binnenvaart. De enige drielingsluis van Nederland met een verval van ongeveer 12 meter is in Maasbracht te vinden. In het Maas binnenvaartmuseum worden bezoekers enthousiast onthaald door de vrijwilligers van het museum. Zij weten de meest mooie en ook minder mooie verhalen uit de scheepvaart in de afgelopen decennia te vertellen.
Havensluis bij Maasbracht