Nederlands

Plan je fietstocht

Tussen Maas en Haringvliet

Ontdek de eilanden Voorne-Putten en Hoeksche Waard, enkel verbonden met het vaste land door bruggen, dammen en veerverbindingen.

De twee Zuid-Hollandse eilanden zijn van elkaar gescheiden door het spui. In een weekend kom je langs langs diverse waterwegen, vestingsteden, prachtige polderpatronen, kreken, dijken, authentieke dorpen en mooie natuurgebieden. En als je de duin bij Oostvoorne overklimt kom je uit bij de Noordzee. Kortom, alle ingrediënten voor een geslaagd weekendje fietsen! 

Afstand: 135 KM
Download GPXDownload overzichtskaart 

Volg de bordjes:

De route

De route begint in Zwijndrecht bij knooppunt 91. Kom je met de trein dan is het station niet ver weg. Ga eerst naar knooppunt 90, daarna volg je 24 en 91. Ook de auto kan je makkelijk kwijt, onder andere bij Parkeerplaats Veerplaat. Via het knooppuntennetwerk fiets je in zo'n 600 meter naar de start van de route. Maar voel je vrij om de route op een ander punt te beginnen en eindigen!  

De eerste kilometers van dit avontuur begin je op een vrijliggend fietspad, aan je linkerhand ligt de Oude Maas. Hier mondde ooit de Maas uit in zee, vóór de mens in de middeleeuwen besloot haar in de Waal te laten uitmonden. Heb je de tijd? Stop dan even aan de oever tussen Barendrecht en Rhoon. Hier kun je over de grienden lopen. Bij vloed heb je wel kans op natte voeten! 

In het plaatsje Zwartewaal vind je in de haven het Visserijmuseum. Ontdek daar de geschiedenis van het plaatselijke visserijverleden. Aan de rechterkant zie je het Brielse Meer, vroeger de Brielse Maas. Hier mondde de Maas uit in de zee, die je al bijna kunt ruiken vanaf hier! Wie nu al toe is aan wat verkoeling kan hier prima het water in om te zwemmen. 

Even verderop neemt de route je mee langs een van de best bewaarde vestingstadjes van Nederland: Brielle. Achter de wallen ligt een grote hoeveelheid monumenten op je te wachten. Stuk voor stuk een bezoekje waard. In de pittoreske straatjes vind je tal van herinneringen aan het verre verleden die je gezien moet hebben.

Het is nog een klein stukje naar zee. Bij het strand van Oostvoorne kun je een duik nemen in de Noordzee, of even pootjebaden als de temperatuur nog niet aangenaam genoeg is. Even verderop is het bijzonder mooie strand van Rockanje. Voordat je bij Hellevoetsluis bent kom je door het Quackgors. Je ontmoet er wilde paarden, grazende koeien, blatende schapen en overvliegende zwaluwen. Ook zie je hier voor het eerst het Haringvliet. 

Je fietst via het vogelrijk gebied de Beningerslikken richting het Spui. Met het veer bij Hekelingen vaar je terug naar het eiland Hoeksche Waard. Mooie dijkjes met idem dijkhuisjes wachten je op weg naar het weidevogelgebied Oudeland van Strijen op. In het voorjaar kun je hier volop genieten van grutto's, tureluurs en kieviten. Waag je je in de winter aan deze bijzondere LF-weekendtocht, dan wemelt het er van de brand- en kolganzen. Het Stoomgemaal uit 1879 doet momenteel dienst als vogelobservatiepunt. 

Via de Boezemvaart bij Maasdam kom je in Puttershoek. Hier wacht het veer naar de eindpunt aan de overkant al op je. Het waren twee fantastische dagen, een hoop gezien en volop genoten! Op naar het volgende avontuur. 

Wat kom je onderweg tegen?

Waar je zeker even moet stoppen lees je hieronder. 

Oude Maas

Via de Oude Maas mondde de rivier eeuwen geleden uit in de zee. Hoewel de stedenring rond Rotterdam nooit ver weg is, heeft de Oude Maas een onverwacht natuurlijk karakter. De smalle uiterwaarden die je hier ziet, vormen samen het grootste zoetwatergetijdengebied van Nederland dankzij de open verbinding met zee. Het natuurlijke karakter van dit gebied zie je terug in de vele trek- en watervogels om je heen. Kenmerkend is de vegetatie. Je vindt er nog biezengorzen, rietgorzen en grienden. 

Spijkenisse

Aan de rivier de Oude Maas, in het prachtig landelijk gebied, vind je Spijkenisse. De oude gemalen, bruggen en rustieke binnenwatertjes tonen de verbondenheid met het water. In 1903 kreeg het een eerste vaste oeververbinding in de vorm van de Spijkenisserbrug. Vlak na de tweede wereldoorlog had het nog een bescheiden 2.500 inwoners, maar vanaf de jaren 60 maakte het een stormachtige groei door als groeikern en overloopstad voor het nabijgelegen Rotterdam. Inmiddels heeft het zo'n 72.000 inwoners. De stad kent veel architectonische hoogstandjes, zoals de 26 meter hoge glazen Boekenberg, één van de mooiste bibliotheken ter wereld. Maar ook theater de Stoep en de Eurobruggen zijn een streling voor het oog. 

Brielle 

Brielle is een van de best bewaarde vestingstadjes van Nederland. Stap vooral even af en laat deze stad op je inwerken. Met meer dan vierhonderd monumenten valt er veel te zien! Brielle speelt een belangrijke rol in de vaderlandse geschiedenis. Ze was de eerste stad die in de Tachtigjarige Oorlog door de Watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden.

foto Brielle - foto ShutterstockHistorisch Brielle

Voornse Duinen

Het Zuid-Hollandse (schier)eiland Voorne-Putten kenmerkt zich door een indrukwekkend Natura 2000-duinlandschap. Voornes Duin behoort tot de jonge, kalkrijke duinen die rond de late middeleeuwen zijn gevormd. Je kunt er genieten van bloemrijke duinvalleien vol orchideeën, droge duingraslanden en duinmeren zoals het Quackjeswater en het Brede Water.

Duinen van Oostvoorne. Foto: OP Voorne-Putten

Hellevoetsluis

De gunstige ligging aan het Haringvliet heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Hellevoetsluis. Het heeft een haven met een zeer rijk historisch verleden. Zo kun je hier verschillende museumschepen zien liggen. Bezoek ook zeker het droogdok van Jan Blanken. Maar er zijn ook volop gezellige terrassen om even uit te rusten en wat te eten of te drinken. Of geniet even van het uitzicht over het Haringvliet op een bankje bij de markante vuurtoren met zijn rode hoed. Wil je een duik nemen in het water op een unieke locatie? Bezoek dan het Quackstrand, waar je kunt kiezen tussen zout en zoet water. 

Quackgors Hellevoetsluis. Foto: OP Voorne-Putten

Natuureiland Tiengemeten

Als je bij knooppunt 5 van de route afwijkt, kun je in het fietsseizoen vanaf Nieuwedijk de veerdienst pakken naar het bijzondere natuureiland Tiengemeten. Wat ooit een zandplaat in het Haringvliet was, is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een prachtig natuureiland met bloemrijke wiedes en moerassige rietlanden. Er valt hier zoveel te zien en te beleven. Dan te bedenken dat er tussen 1956 en 1990 diverse voorstellen lagen om het gebied in gebruik te nemen als dumpplaats voor verontreinigd slib, vliegveld of kerncentrale. De omvorming begon in 2007 en het wordt nog ieder jaar mooier. Het oudste deel vind je in het oosten: de Oude Polder. Hier begon Tiengemeten rond 1600 als een zandplaat van 10 gemet groot. (Een gemet is een oude oppervlaktemaat van ongeveer 4400 à 4500 vierkante meter.) Beschut in een oude hoogstamboomgaard vind je op geringe afstand van Herberg Tiengemeten een Natuurkampeerterrein. In alle rust de nacht doorbrengen, nadat je in het haventje gezwommen hebt, is het ultieme gevoel van even helemaal weg!

Natuureiland Tiengemeten

Nationaal landschap Hoeksche Waard

Nederland kent 20 nationale landschappen, de Hoeksche waard is er daar één van. Het open landschap wordt enerzijds gekenmerkt door het patroon van polders en anderzijders door de restanten van kreken met kreekruggen. Ook vind je er veel beboomde dijken, historische panden en veenresten met een onregelmatige strookverkaveling. De nabij gelegen Randstad rukt steeds verder op, maar de status van het nationaal landschapt zorgt dat het gebied beschermd blijft van verder verstedelijking. Je treft er niet alleen oude natuur, die ontstaan is na de inpoldering, maar ook volop nieuwe natuur. Mooie voorbeelden zijn het Vlietproject, waar gezorgd is voor het herstel van eeuwenoude kreken en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. En wat dacht je van de transformatie van het eiland Tiengemeten en de oeverlanden bij Strijensas? Beide getransformeerd van landbouwgebied tot natuurgebied.

Polder bij Puttershoek

Strijen

Strijen en omgeving kennen een lange geschiedenis. Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard. Bijna 70 gemeentelijke monumenten vind je er. In het centrum (Kerkstraat) zijn diverse woningen uitgeroepen tot monument, maar er zijn bijna evenzoveel fraaie boerderijen en bunkels in de Mariapolder in de lijst opgenomen. En daar blijft het niet bij. Elf monumenten hebben zelfs het predicaat ‘Rijksmonument’. Stap zeker even van de fiets voor een bezoek aan de Nederlands Hervormde Kerk in Cillaarshoek en het Knipscheerorgel van de Gereformeerde Kerk aan het Spui. Het museum, gevestigd in een voormalige dorpssmederij met aan de achterzijde een aangebouwde woning, vertelt je meer over de rijke historie!

Sint-Lambertuskerk in Strijen