Nederlands

Plan je fietstocht

Zuid-Limburgse Maas & Beken

Fietsen langs de Zuid-Limburgse beekjes: de Geul, de Gulp en de Geleenbeek

Welkom in Zuid-Limburg, hét paradijs voor de fietsliefhebber! Wie denkt aan fietsen in Zuid-Limburg denkt aan prachtige holle wegen en schitterende uitzichten over de groene heuvels die de regio rijk is. Maar Zuid-Limburg biedt nog veel meer. De glooiende groene hellingen worden afgewisseld met uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, karakteristieke dorpjes en stromende beken waarin forellen zwemmen. Het landschap van Zuid-Limburg is absoluut uniek voor Nederland.

Afstand: 133 KM
Download GPX - Download overzichtskaart

Volg de bordjes:

LF weekendtocht Maas Beken knpt opsomming


De route

Geniet van deze bijzondere fietstocht in het zuiden van Limburg. Je start in Valkenburg en ontdekt de verschillende zuidelijke beekjes: de Geul, Gulp en de Geleenbeek. Onderweg kom je natuurlijk ook de befaamde Maas-route tegen. Stop onderweg langs mooie natuur, gezellige terrasjes, kloosters, kastelen en brouwerijen waar je kunt genieten van de Bourgondische cultuur en gastronomie en ontdek hier wat deze regio te bieden heeft. 

De noordelijke lus verkent het gebied ten noorden van Valkenburg. Deze brengt je langs de heuvelachtige gebieden van Valkenburg tot aan de gezellige markt in Sittard via het Geleenbeekdal. Vervolgens ontdek je de uitgestrekte maasvlaktes en plateaus van het Rivierpark Maasvallei waar je kunt genieten van de waterrijke Limburgse natuur. Langs de oevers van de Maas liggen prachtige, vrij liggende fietspaden die een verademing zijn voor elke fietser. Je fietst langs de kronkelige oevers van de Maas, het kaarsrechte Julianakanaal en historische Maasdorpjes als Elsloo, Meers en Urmond waar een terrasje nooit ver weg is. Dit gebied is rijk aan oude stroomgeulen, dijken en uiterwaarden en kent zijn eigen unieke flora en fauna.

(download bovenaan pagina grotere kaartweergave) 

Vervolgens fiets je via Bunde naar Meerssen, waarna je het laatste stuk via de Geul terug fietst naar Valkenburg. Dit wielerstadje aan de Geul kent een gezellig centrum met talrijke attracties, zoals de kasteelruïne, grotten, een pretpark en een sprookjesbos.

De zuidelijke lus brengt je van Valkenburg langs de zuidelijke beekjes van de Geul en de Gulp richting de Maas terwijl je onderweg kunt genieten van prachtige vergezichten. In dit met vijf sterren bekroonde landschap fiets je vanaf Valkenburg langs nostalgische dorpjes en authentieke stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. Het goudgele mergel en bronsgroen natuurschoon vormt een indrukwekkend decor waar je kunt genieten van bijzondere vergezichten, prachtige hellingbossen en holle wegen. Tijdens deze route kom je langs adembenemende en interessante pareltjes waar je kunt genieten van het heuvellandschap en de Limburgse Bourgondische gastvrijheid. Af en toe is dat flink klimmen op je tweewieler, maar de uitzichten die je daarvoor terug krijgt zijn het absoluut waard. Het zal een genot zijn om even een pauze te nemen... of twee, of drie... Veel fietsplezier in de Limburgse Heuvels!

Wat kom je onderweg tegen?

Onderweg kom je langs de mooiste plekken. Waar je zeker even moet stoppen lees je hieronder.

Mergelstadje Valkenburg 

De warme, gouden gloed van de mergelstad is een weerspiegeling van de gastvrijheid waar Valkenburg om wordt geroemd. Het is de enige voormalige vestingstad in Nederland met een hoogteburcht. De Grendelpoort, de Geulpoort en het Halderpark zijn must see’s voor bezoekers van Valkenburg.  Daarnaast bepaalt het kasteel van Valkenburg al bijna 1000 jaar het aangezicht van dit middeleeuwse stadje. Onder aan de Cauberg ligt de ingang van de Gemeentegrot, een mergelgroeve waarvan de ondergrondse gangen zich meer dan 50 kilometer uitstrekken. De groeve is ontstaan tijdens eeuwenlange mergelwinning, hetgeen al begonnen zou zijn door de Romeinen. Door de eeuwen heen is de Gemeentegrot voor allerlei doeleinden gebruikt, van schuilkelder tot champignonkwekerij en van oorlogsfabriek tot geheime kerk. 

Blik op de kasteelruïne in Valkenburg

Mulderplas

De Mulderplas is een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied met visvijver in het Geleenbeekdal. De vijver is omringd door kleinschalige en soortenrijke natuur. Hier fiets je in alle rust langs de vijver vergezeld door reigers, kikkers en libellen. Langs de kant bloeit de gele lis en genieten vissers van de rust. Over de Geleenbeek scheert het ijsvogeltje en houten vlonderpaden leiden je over kwetsbare en anders onbegaanbare natuur.

Vóór de komst van de Zuid-Limburgse mijnen bevond zich op deze plek een middeleeuwse graanmolen. Na de mijnsluitingen is dit herontwikkeld in het huidige natuurgebied. 

Verderop liggen de Muldermolen en de Alfa bierbrouwerij, één van de weinige grote familiebrouwerijen in Nederland. Ideaal om een verfrissende pauze te nemen.

Natuurgebied Beekdaelen

De historische Markt van Sittard

Geniet op een zomerse dag van een drankje op de historische Markt. Eén van de leukste pareltjes van Limburg! De keuze is reuze. Ga je het liefst naar een traditioneel bruin café of juist naar één van de hippe lounges? Of maak van jouw lunch of diner een ‘culinaire wereldreis’ in één van de vele restaurants. Kortom, Bourgondisch genieten in Limburg op zijn best! Vanaf het terras loop je makkelijk de slingerende winkelstraatjes in op zoek naar dat leuke jasje of snuisterijtje.

De historische markt in Sittard

Rivierpark Maasvallei 

Veertig kilometer lang vormt de Maas de grens tussen Nederland en België. Daar waar de Maas Limburg binnenstroomt, verandert de internationale fietsroute EuroVelo 19 de komende 160 kilometer in de Limburgse Maasroute. 

Het Zuid-Limburgse traject hiervan gaat dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de verrassende Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen. Hier heeft de rivier de vrije hand en gaat het er soms ruig aan toe. Een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken zorgt voor een verwilderde natuur. En waar water is, is leven! Zo grazen Konikpaarden in de oevers en fladderen zeldzame vlinders voorbij. Ontdek naast natuur ook de idyllische Maasdorpjes en steek de Maas over met een brug of een veerpont. 

Rivierpark Maasvallei

Oud historisch Elsloo

Elsloo is het ‘oudste boerendorp van Nederland’. Hier zijn vondsten gedaan van 5.000 voor Christus, die aantonen dat de Bandkeramiekers, Europa’s eerste boeren, zich hier hadden gevestigd. In de oude kern van Elsloo heeft de tijd stilgestaan. Dit stukje is een onontdekte parel met beklinkerde straten en oude, bakstenen huizen met rood-witte luikjes. Langs de Maas ligt het prachtige Kasteel Elsloo. Oorspronkelijk was het groter, maar de rivier spoelde het gedeeltelijk weg. Er staat nog steeds een sprookjesachtig kasteel met een begroeide kasteeltoren, een oude molen en een kasteelpark vol wandelpaadjes langs bomen, bronnen, watervalletjes en vijvers. Ervaar hier de warme sfeer en de veelzijdigheid van het weldadige zuiden, de rust van de natuur en de bevlogenheid van de regio.

Maasberg Elsoo

Gulpener brouwerij

Ontdek het huis van de Vrije Brouwer. Hét Bierkenniscentrum van Nederland! Dompel je onder in de Gulpener bier- en brouwgeschiedenis en bezoek de Gulpener Bierbrouwerij tijdens de rondleiding. Als bezoeker van het eetcafé word je verrast door de smaak van de regio in het eetcafé. Alle ingrediënten komen uit een straal van 40 kilometer rondom de brouwerij. Of geniet van een Gulpener speciaalbier in de Biergarten. Daal af naar de gewelfde kelders met meer dan 100 verschillende bierstijlen vanuit de hele wereld. Brouw je eigen bier in de Microbrouwerij. Wil je je favoriete bier mee naar huis nemen of ben je op zoek naar een bierig cadeau? Bezoek dan de Bierwinkel!

Gulpener bierbrouwerij

Bovenste molen 

De Bovenste Molen, gelegen tussen de dorpen Epen en Mechelen, dateert uit 1350 en was tot begin achttiende eeuw in gebruik als graanmolen. Vervolgens heeft de molen dienst gedaan als papiermolen, kunstwolmolen en korenmolen. In 1975 werd door de Molenstichting Limburg een restauratie gedaan. Vereniging Natuurmonumenten is sinds 1979 in het bezit van deze molen gelegen in 1 van de mooiste stukjes Heuvelland.  

5-sterren landschap

Klooster Wittem 

Ingebed in het glooiende landschap van Zuid Limburg ligt Pelgrimsoord Klooster Wittem, al eeuwen een gastvrije pleisterplaats voor de ziel, maar vooral ook bekend door zijn authentieke bibliotheek.  Honderdduizenden pelgrims en andere bezoekers hebben er de afgelopen decennia ontelbaar veel kaarsjes opgestoken. Nog altijd hebben de kerk en de devotiekapellen van Klooster Wittem een uitgesproken aantrekkingskracht op pelgrims, bedevaartgangers, omwonenden en toeristen. Er heerst een oase van rust in dit niet alledaagse klooster waar paters redemptoristen samen met anderen wonen en werken. Ook kun je terecht in de kloosterboekwinkel en wereldwinkel. De boekwinkel is heeft de uitgebreidste collectie christelijke en spirituele boeken in de verre omgeving. 

Kloosterbibliotheek Wittem

Fietscentrum Par’Course 

Het belevingscentrum Par’Course bevindt zich in Valkenburg, in het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center, Cycle Center Fietsverhuur en het Black Label Hotel.

Het Shimano Experience Center is een plek waar de organisatie iedereen in staat wil stellen om in aanraking te komen met de wieler-, hengel- en roeisport waarin mobiliteit en gezondheid als centraal uitgangspunt dienen. Vlakbij vind je de Romeinse Katakomben, waar je het ondergrondse Rome in een ondergronds labyrint beleeft. Ook vind je hier één van de oudste archeologische rijksmonumenten van Nederland: een terrein met de deels zichtbare restanten van zeven prehistorische vuursteenmijnen.