Nederlands

Plan je fietstocht

Maastricht - Ohé en Laak

Afstand: 46,8 kilometer

Op dit stuk van de route werken mens en rivier innig samen aan een nieuw rivierlandschap. In dit Limburgse landschap is de Maas al eeuwenlang de architect. Het is de Maasvallei, waar stroomgeulen ontstaan doordat de rivier grind afzet en weer meeneemt. Je fietst in een gebied in ontwikkeling. Van oudsher probeerde de mens de rivier te temmen met dijken en stuwen, maar uiteindelijk bleek dat averechts te werken. Bij extreem hoogwater kon het water alleen nog maar het land in stromen. Dat gebeurde voor het laatst in 1993, met overstromingen op grote schaal. Met het project Grensmaas krijgt de rivier weer de ruimte, zodat ze naar hartenlust kan wassen en aflopen. Het project is gestart in 2008 en in 2025 moet het klaar zijn.

Nieuwe natuur

Onderweg kom je langs stukken waar nog hard gewerkt wordt aan het ontgrinden en het herstellen van de uiterwaarden. Het is een goed voorbeeld van hoe Nederlanders tegenwoordig omgaan met water. Een mooie bijkomstigheid is het natuurschoon dat we erbij krijgen. Het project levert ongeveer duizend hectare nieuwe natuur op. Daar waar niet meer gewerkt wordt, zie je het resultaat al. Je fietst door een dynamisch gebied van plassen en bossen rond de grillige rivier. Als je geluk hebt, zie je een ijsvogel of een visarend. Let ook op de afgeknaagde wilgen langs de oevers. Hier waren bevers aan het werk!

Snelle feitjes

  • NS station in de buurt van begin- en eindpunt
  • Je fietst drie keer over het Julianakanaal
  • Fotomoment: Recentoren Maastricht

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf de grens bij Maastricht tot aan Maasstad Rotterdam.

Meer informatie