Nederlands

Plan je fietstocht

Oostvoorne - Rotterdam

Afstand: 70 kilometer

De route gaat nog een stukje door, want je bent nog niet helemaal klaar met de Maas. Tussen de zee en het Oostvoornse fiets je noordwaarts richting de Maasvlakte. Mooi is misschien niet het juiste woord, maar indrukwekkend is het zeker om door een van de grootste havens ter wereld te fietsen.

Slotakkoord van de route is het stuk langs de Nieuwe Waterweg van Hoek van Holland naar Rotterdam. Een paar kilometer na Hoek van Holland zie je twee enorme witte bouwsels oprijzen. Dat zijn de scharnierarmen van de Maeslantkering, elk liefst 210 meter lang en 22 meter hoog. De kering is onderdeel van de Deltawerken, het stelsel van waterwerken dat Nederland beschermt tegen overstromingen vanuit de zee. De kering is relatief nieuw, gebouwd van 1991 tot 1997. Elke zeven jaar worden de deuren gesloten als test. Je komt langs het Keringhuis, waar je terecht kunt voor meer informatie over de waterkering.

Na 480 kilometer fietsen door het landschap van mens en Maas rij je Maasstad Rotterdam binnen, het eindpunt van deze route. Maar hoe zit het nu met die ‘Maasstad’? Rotterdam dankt zijn naam aan het riviertje de Rotte, dat door de stad stroomt. De bijnaam dankt de stad aan de ligging aan de Nieuwe Maas. Het gekke is dat er geen druppel Maaswater door de Nieuwe Maas stroomt, door het afsluiten van de Afgedamde Maas aan het eind van de negentiende eeuw. Het water in de Nieuwe Maas is Rijnwater. Ach, het mag de pret niet drukken. Rotterdam is vanwege zijn wereldhaven een heel belangrijke zakelijke én cultureel aantrekkelijke stad in Nederland. Met heel veel terrasjes om op neer te strijken en na te genieten van je tocht. Proost!

Snelle feitjes

  • Laatste pontje
  • Maeslantkering
  • Nieuwe Waterweg
  • Fotolocatie: Erasmusbrug
  • Let op: hoogseizoen veer 1 x per 2 uur en laagseizoen geen veer over de Maasvlakte, zie actuele info onder 'goede voorbereiding'.

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf de grens bij Maastricht tot aan Maasstad Rotterdam.

Meer informatie