Nederlands

Plan je fietstocht

Venlo - Boxmeer

Afstand: 58 kilometer

Het laatste stuk Limburg wacht je op. En het is niet het minste deel. Aan de oostkant van de Maas ligt het grootste rivierduinengebied van Nederland, beheerd onder de naam Nationaal Park Maasduinen. Aan de westkant fiets je door het enige Nederlandse UNESCO biosfeergebied, de Brabantse Maasheggen.

Kan een rivier duinen hebben, vraag je je misschien af? Ja, dat kan zeker. Sinds de tijd dat de Rijn door dit gebied stroomde en de Maas daar een zijrivier van was hebben de rivieren geulen gemaakt in het landschap hier. Daarbij ontstonden terrassen van verschillende niveaus. De wind hielp mee met het verhogen van deze oevers door er zand tegenaan te stuiven. En zo vormde zich in een tijdsbestek van eeuwen een gebied met deze typische rivierduinen aan de oostoever van de Maas.

Sinds 1996 worden diverse delen van dit gebied beheerd als Nationaal Park Maasduinen. De route voert langs het bezoekerscentrum van het park, met ook een ‘bosbrasserie’. Het Nationaal Park is een strook van gemiddeld twee à drie kilometer breed en hemelsbreed twintig kilometer lang. Behalve een fascinerend heuvelachtig landschap van heide, duinen, bos en vennetjes vind je flink wat cultuurhistorie in de Maasduinen. Na het bezoek aan de Maasduinen vaar je met een veerpont naar de andere kant van de Maas.

Snelle feitjes

  • 3 pontjes
  • Laatste stukje Limburg
  • Fotomoment: Sluis NP De Maasduinen
  • UNESCO Maasheggen

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf de grens bij Maastricht tot aan Maasstad Rotterdam.

Meer informatie